|
آوای نشاط: ورود توده جدید سرما احتمال افزایش مصرف گاز را در کشور بالا برده چه بسا که در روزهای گذشته نیز شاهد روند صعودی گاز بودیم، موضوعی که اگر فکر چاره ای برای آن نشود ممکن است چالش هایی را برای کشور به بار آورد. این در شرایطی است که مشترکان تنها با کمی مدیریت مصرف می توانند نقش ویژه ای در عبور از شرایط حال حاضر داشته باشند.
افزایش مصرف گاز روی دور تند
مصرف گاز روز شنبه (یکم بهمنماه) ۶۲۲ میلیون متر مکعب بود که این مقدار از مصرف در روز یکشنبه (دوم بهمنماه) به ۶۴۰ میلیون مترمکعب افزایش یافت، به این معنا که سه درصد افزایش مصرف گاز داشتیم. با توجه به پیشبینیهایی که انجام شده تا پایان هفته روند افزایش مصرف گاز را خواهیم داشت و مصرف گاز به ۶۷۰ تا ۶۸۰ میلیون متر مکعب در روز در بخش خانگی هم میرسد.
در این بین استانهای تهران، خراسان رضوی، اصفهان، آذربایجان شرقی جزو چهار استان پر مصرف گاز هستند و مقدار مصرف این چهار استان تقریبا ۴۰ درصد از مصرف خانگی کشور است.
قطع و افت فشار گاز نداریم
طبق پیشبینیها، در روزهای آینده شاهد کاهش دما و افزایش مصرف گاز هستیم، علی رغم افزایش صعودی مصرف گاز اما اکنون مشکل جدی در تامین گاز وجود ندارد و آنطور که عباس اعظمی سخنگوی شرکت ملی گاز به ایسنا اعلام کرده در حال حاضر در هیچ نقطه ای قطع گاز نداریم، مشکل تربت جام نیز به طور کامل برطرف شده است، در شرایط فعلی در هیچ نقطه ای با افت فشار گاز در شبکه مواجه نیستیم.
افزایش ۱۵ میلیون مترمکعبی تولید گاز
آنطور که جواد اوجی وزیر نفت اعلام کرده مصرف گاز طبیعی در بخش خانگی و تجاری معادل ۲ فاز پارس جنوبی نسبت به زمان مشابه پارسال افزایش یافته است. شدت مصرف انرژی در ایران ۲.۵ برابر میانگین جهانی است، هماکنون روزانه ۹۹۰ میلیون مترمکعب گاز ترش در کشور برداشت میشود، روزانه از این مقدار گاز حدود ۸۴۸ میلیون مترمکعب در ۲۱ پالایشگاه گازی کشور شیرینسازی و در بخشهای مختلف کشور مصرف میشود.
به گفته وی، امسال تولید گاز کشور نسبت به پارسال ۱۳ تا ۱۵ میلیون مترمکعب افزایش یافته است. هماکنون روزانه بیش از ۱۹۰ میلیون مترمکعب گاز به نیروگاههای سراسر کشور تحویل داده میشود و هیچگونه قطعی برق در سراسر کشور گزارش نشده است.
راهی جز مدیریت مصرف نیست
در شرایط فعلی تنها راه کوتاه مدت مدیریت مصرف توسط مشترکان است هرچند که نمی توان کم کاری های دولت در این حوزه را نادیده گرفت اما برای گذر از این شرایط لازم است تا یک همدلی ملی صورت بگیرد. حمید رضا عراقی مدیرعامل سابق شرکت ملی گاز ایران در این رابطه به ایسنا گفت: باید از هم اکنون برای متنوع سازی سبد سوخت، توسعه انرژیهای تجدیدپذیر، سرمایهگذاری، مدیریت، افزایش تولید پایدار و بهینه سازی مصرف انرژی اقداماتی انجام شود در غیر این صورت سال آینده شرایط سختتری را تجربه خواهیم کرد.
وی با بیان اینکه برای حل مشکل فعلی در صنعت گاز در کوتاه مدت چاره ای جز صرفه جویی نیست، اظهار کرد: برای درازمدت راهکارهای مختلفی وجود دارد، دولت باید تصمیمات جدی برای گاز بگیرد، سال آینده نیز شرایط بهتر از این نخواهد بود، در پارس جنوبی، مخازن پالایشگاهها و میادین باید وضعیت فعلی را از نظر حجم گاز تثبیت کنند که این مساله نیازمند سرمایهگذاری، تکنولوژی و مدیریت است.
وی افزود: به جز این مساله باید مخازن و میادین جدید اکتشاف شود که این موضوع نیز نیازمند سرمایه گذاری و تکنولوژی است، از طرف دیگر باید جدی بحث بهینه سازی مصرف سوخت در تمام ابعاد اعم از صنایع، نیروگاهها، خانگی و تجاری و قوانین موجود مورد توجه قرار بگیرد، همچنین باید به تنوع سازی سبد سوخت نیز توجه شود.
مدیرعامل سابق شرکت ملی گاز ایران با بیان اینکه زمانی گاز مایع داشتیم که به دلیل مخازن و میادین جدید از جمله پارس جنوبی به گاز طبیعی تبدیل شد، ادامه داد: این برداشت اشتباه به وجود آمد که باتوجه به این حجم گازی که در ایران وجود دارد فقط باید گازرسانی انجام شود. عراقی با تاکید بر اینکه قوانینی که در ارتباط با بهینه سازی وجود داشت نیز چندان در گذشته مورد توجه قرار نگرفته است، گفت: سال ۱۳۹۹ شورای عالی انرژی دستورالعملی را ابلاغ کرد که در آن به ناترازی گاز اشاره شده بود.
قوانین، فرهنگ و قیمت سه عامل موثر در حل شرایط موجود
وی اظهار کرد: پیشنهاد میکنم آن چیزی را که شورای عالی انرژی مصوب کرده مورد توجه قرار بگیرد، دبیرخانه فعالی زیرنظر معاون رئیس جمهور تشکیل شود و این مواردی که در ارتباط با انرژی مطرح است را پیگیری کند، علاوه بر این ما برای حل ناترازی گاز به چند موضوع باید توجه کنیم، موضوع اول بحث قوانین است که به نظرم به اندازه کافی در ایران قانون مدون شده اما در ارتباط با اجرا اقدام کافی صورت نگرفته است.
مدیرعامل سابق شرکت ملی گاز ایران ادامه داد: موضوع دیگر بحث فرهنگ است؛ در کشورهای اروپایی به موضوع مصرف بهینه انرژی توجه جدی میشود، خانه ای که یک اروپایی خریداری میکند بر مبنای انرژی قیمت گذاری شده یعنی متخصصان این حوزه پرت انرژی را قبل از فروش خانه ارزیابی میکنند، موضوعی که در ایران به آن توجه نمیشود و علی رغم اینکه قوانین در این حوزه وجود دارد اما عملا در حوزه اجرا غفلت صورت میگیرد.
عراقی با اشاره به اهمیت بحث قیمت گذاری در حل شرایط فعلی گفت: اگر تورم این میزان نبود به راحتی میتوانستیم قیمت ها را تعیین کنیم، در مجلس ششم تصویب شد که قیمتها هر سال ۲۰ درصد افزایش پیدا کند و در طول پنج سال قیمت ها به فوب خلیج فارس برسد اما عملا در مجلس هفتم تثبیت قیمت ها را اعلام کردند، در شرایط فعلی نیز امکان افزایش قیمت وجود ندارد اما قیمت یک شاخص تاثیرگذار در این بخش است.
افزایش تولید با افزایش مصرف همخوانی ندارد
وی با بیان اینکه اگر انرژی قیمت داشته باشد تکنولوژی نیز مطرح می شود، گفت: راه حل های مختلف برای حل شرایط موجود وجود دارد، به جد باید راهحل پیدا کنند وگرنه به نظر من امسال سال خوبی است ولی از سال های آینده اگر با همین روند پیش برویم، سال بعد مجدد مشکل خواهیم داشت، تولید بیشتر خوب است اما تولید بیشتر با این حجم مصرف پاسخگو نیست.
به گفته مدیرعامل سابق شرکت ملی گاز ایران باید روی بهینه سازی مصرف اقدامات متعددی صورت بگیرد، همچنین باید روی تکنولوژی ها و انرژیهای تجدیدپذیر سرمایه گذاری شود، قرار نیست همه نیروگاه ها سوخت مصرف کنند باید به سمت انرژیهای تجدیدپذیر نیز حرکت کنیم.